Minulleko flatti?

Sileäkarvainen noutaja, eli flatti on alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan metsästyskoira. Rotu on siis jalostettu aktiiviseen käyttöön, ja käytän jalostukseen koiria, joiden linjoissa käyttöominaisuuksia on vaalittu edelleen. Vaikka luonteeltaan flatti on mukava perhekoira, vaatii se aktiviteettia voidakseen hyvin, eikä siten sovellu pelkästään kotikoiran rooliin.
Rotu on monipuolinen käyttökoira, mutta valittaessa sitä omaa lajia kannattaa ottaa huomioon myös rodun alkuperäinen käyttötarkoitus ja huolehtia rotutyypillisten tarpeiden täyttymisestä. Flatti on jalostettu aktiiviseen työhön käyttämään vainuaan, joten myös harrastuslajin on hyvä tukea näitä ominaisuuksia ja tarpeita. Tämä ei tarkoita sitä, että koiran kanssa tulisi harrastaa ainoastaan noutajien metsästyslajeja, vaan esimerkiksi myös pelastuskoirapuolella koira pääsee hakemaan, jäljestämään ja liikkumaan aktiivisesti.
Koska kyseessä on metsästyskoirarotu, toivon jokaisen kasvattini osallistuvan noutajien taipumuskokeeseen. Koe antaa tietoa noutajan rodunomaisista taipumuksista esimerkiksi riistankäsittelyn ja uimahalun osalta. Noutajien taipumuskoe on riistoilla suoritettava koe. Harjoittelu kokeeseen vaatii riistaa (variksia, lokkeja sekä kanin), joita säilytetään pakastimessa. Etukäteen kannattaakin puntaroida omaa halukkuutta käsitellä ja säilyttää pakasteriistaa. Koulutuksellisesti tarjoan säännöllistä harjoittelua kokeeseen sekä myös taipumuskokeen jälkeen tuleviin koemuotoihin.
Koiran aktiivisuuden tarvetta ei myöskään täytetä pelkästään harrastuksella, vaan se tulee ottaa huomioon myös omassa arjessa: saatko tarjottua koiralle riittävästi mahdollisuuksia vapaana liikkumiseen? Vapaana liikkumisella on iso merkitys niin koiran fyysiselle kunnolle/kehitykselle kuin henkiselle hyvinvoinnillekin. Koiran tulee saada liikkua omaan tahtiin vaihtelevissa maastoissa huomioiden koiran irtipitoa koskevat säädökset.

Puutteet koiran tarpeissa liikunnan tai virikkeiden suhteen voivat ilmaantua erilaisina haasteellisina käytöksinä, joilla on suuri merkitys myös arjessa. Tämän vuoksi asiaa kannattaa ennakoida, ja miettiä jo etukäteen omia resursseja aktiivisen käyttörodun omistamiseen.
Harrastamisen tarve ei kuitenkaan ole päivittäistä, vaan koira vaatii myös taukoja ja lepoja. Lisäksi kun koiran hyvinvointi on kunnossa (myös) aktivoinnin ja virikkeiden suhteen, ei pidemmätkään tauot aiheuta haasteita koiran käyttäytymisessä tai hyvinvoinnissa.
Ensimmäisen koiran hankinta edessä?

Ensimmäistä koiraa harkitessa kannattaa myös muistaa, että koiralla on usein tarve sosiaalisille kontakteille saman lajin edustajan kanssa; koirien välistä leikkiä ei voi korvata ihmisen kanssa leikittämällä. Puutteet sosiaalisissa kontakteissa saattavat purkautua harjoitustilanteissa niin, että harjoittelun sijaan koira pyrkii vain aktiivisesti muiden koirien luokse eikä kykene keskittymään harjoituksiin. Turvallisten aikuisten koirien tapaaminen on myös tärkeä osa koiran sosiaalistamista pentuaikana. Koirapuistoissa haasteena on tautiriskin lisäksi se, että ohjaajalle tuntemattomien koirien käytös voi olla arvaamatonta. Mieti siis jo etukäteen, miten voit koiralle tarjota turvallisia leikkikavereita.
Olen itse asunut kahden ensimmäisen koirani kanssa kerrostalossa, joten uskon flatin soveltuvan erilaisiin asumismuotoihin. Tärkeämpää onkin miettiä oman asuinalueen puitteet koiran ulkoiluttamiselle.